gwara / Potrawy Cieszyńskie / Herbatniki ze szpyrek 

Herbatniki ze szpyrek sóm kulate, majóm kole piynć cyntymetrów, a sóm pomazane marmeladóm. Na wyrchu majóm takóm kratke s ciasta. Sóm twardawe, słodki a majóm takowy korzynny smak. Kiejsi na Cieszyńskij Ziymi zabijaczka to było prowdziwe świynto w całej familiji. Kormika sie zabijało ros do roku, gor na poczóntku grudnia baji na Barbore abo ganc przed Godnimi Świyntami. Masorz szoł ku chałupie s pełnóm taszkóm, a gazda s gaździnóm kroli a smażyli szpyrki niskoro do samiućki nocy. Ludzie kiejsi prawili, że nic sie nie śmi zmarnować, tóż aji szpyrki wytopióne ze szpeku s babucia sie dowało do pieczynio rostomajtych ciastek baji takich herbatników – kiere były dobre coby pogryzać ku teju.


Recepis na taki ciastka je taki: Pokroć porzóndnie dwacet osim deka szpyrek ze szpeku, dać do tego trzi sztworte litra mółki, jedno wajco, skórki s połówki cytryny, na kóniec dać na kóniec noża skurzice, goździków a popuczónego angielskigo ziela, dwacet siedym deka cukru, dwie – trzi łyżki biołego wina, a zarobić ciasto we stolnicy. Potym to wałkować, szklónkóm powykrować placki, pomazać jich gynstóm marmeladóm, srobić na wyrchu kratke a łupiyc. Jak sie upiekóm to jich posuć cukrym wanilkowym. Gaździny na Cieszyńskij Ziymi rade piykły ciastka, a ty ze szpyrek sie piykło uż od downa. Ale kiejsi ganc hań downij ciastka były fest ajnfachowe. Herbatniki ze szpyrek sie jodało chned jak sie upiykły, abo gaździno jich dowała do szpajski, a czynstowała nimi jak gdo prziszoł na nawszczywe.

 
Copyright ©2007 by Tomasz Sochacki
Kreator Stron www