gwara / Potrawy Cieszyńskie / Bób 

Bób mo wielki nasióna, kiere sóm plaskate. Sóm wielki na jedyn, dwa cyntymetrów, szyroki na pół cyntymetra, a grube też na pół cyntymetra. Bób mo kolor krymowo – bioły, zielóny, lebo żółty. Je twardawy, gładki a lekki. Mo słóny, słodkawy, gorski, szmak, a wónio. Na Cieszyńskij Ziymi się dycki sioło bób, ale yny ledzy kany. Jodało sie go baji na obiod na sucho, lebo s wodziónkóm. Uż hań downij wiedzieli, że jarziny je nejlepszy jejść, jak sóm świyże, prosto ze zogródki. Jarziny suche – groch, fazole, lebo bób trzeja pore godzin pomoczać w ciepłej wodzie, niż sie jich wciepie warzić do garca. Dobrze esi sie jich kapke posoli, ale solić jich trzeja przi warzyniu, a idzie do niego dać aji świyżego masła, bo fet lepszy czuć w jarzinach. Jarziny - marekwie, pasterniak, cebule, knobloch a pietruzieli sie jodało baji ku polywkóm, abo ku obiedzie. Bób, soczewicym, ogórki, burabi a baniym, sie jodało aji miasto inkszego jodła, abo jak nie było tego jodła za kupa. Rostomajte jarziny sie warziło, abo kisiło, a brukiew sie aji piykło na blasze. Bób ludzie sadzili uż downo tymu, a żodyn nie poradzi rzyc, skónd sie wzión. Vicia faba major, to je bób, kiery sie jy, je zielóny a rośnie yny jedyn rok. Mo w sobie kupa biółtka, kiere sie dobrze trowi, a je cynne. Fajnacki bób był, jak sie go uwarziło, a na Cieszyńskij Ziymi jodały go dziecka na przedobiodek, jak szły do szkoły. Taki warzóny bób sie aji dowało miasto miynsa do kapusty. Jak był głód, a nie było co wrazić do garca, to sie jadło bób miasto chleba. Gaździno uwarzili wielkucny garniec bobu, ocedzili, a dziecka go nacisły do kapsów, a pómału pojodały na ceście do szkoły. Jodało sie bób aji na wieczerzym.

Recepis na bób zielóny ołupany je taki: jak zorka bobu uż sóm dojść wielki a urośnióne, a sóm eszcze zielóne a miynkki, trzeja go obrać ze szupów, a płukać w zimnej wodzie. Pote warzić ze solóm, a na talyrz dować s masłym a s brezlami, abo ze szmolcym a ze szpyrkami. Eszcze inkszy recepis je taki: obrać bób ze szupów, uwarzić go we wodzie ze solóm, ocedzić, dać do tego pokrónżane pietruzieli a poloć zesmażónym masłym. Nejlepsze do tego je dać szpyrki, abo wyndzónóm szynke. Jak bób je stary, to szupy s niego idzie ściepać, dziepro jak sie uwarzi.         

 
Copyright ©2007 by Tomasz Sochacki
Kreator Stron www